Αγέλη ΛυκοπούλωνΠεριεχόμενα:

- Αγέλη Λυκοπούλων

- Το Βιβλίο της Ζούγκλας

- Ο Χώρος

- Το Επιτελείο

- Η Μέθοδος

- Υπόσχεση/Νόμος/Ρητό

- Ερασιτεχνικές Ασχολίες

- Η Στολή

- Τα Σήματα Μία Αγέλη Λυκοπούλων απαρτίζεται από 10 - 30 παιδιά, ηλικίας από 7 έως 11 χρονών και κύριο μέλημά της είναι η γνώση μέσα από το παιχνίδι και η μαγεία που "κρύβεται" από πίσω του!

 Η κάθε Αγέλη έχει και τη δική της "κραυγή" που τη φωνάζει στην Αρχή και στο Τέλος κάθε δράσης της!

Ο Ράντιαν Κίπλιγκ, ένας Άγγλος συγγραφέας και ποιητής, έγραψε μια πολύ όμορφη ιστορία, Το Βιβλίο της Ζούγκλας. Ο Μόγλη, όταν ήταν μωρό, εγκαταλείφθηκε στο δάσος του Σιονί και ανατράφηκε από μια οικογένεια λύκων. Ζώντας με τ' άλλα λυκόπουλα στην αγέλη, έμαθε ένα σωρό μυστικά για να κυνηγάει στα μονοπάτια της ζούγκλας. Ο Ακέλα ο αρχηγός της αγέλης, η Μπαλού η γριά αρκούδα, ο Μπαγκήρα ο μαύρος πάνθηρας, ο Κάα ο βόας, ακόμα και ο κακός κουτσός τίγρης, ο Σηρ Χαν, δίδαξαν με τον τρόπο τους στον Μόγλη όλα τα μυστικά αυτού του θαυμάσιου κόσμου και τον έμαθαν να σέβεται το Νόμο της Ζούγκλας για να ακολουθεί πάντα το σωστό μονοπάτι.

Ο Μπέιντεν Πάουελ, ο ιδρυτής του Προσκοπισμού, αγάπησε πολύ την ιστορία αυτή και τη διηγήθηκε στα πρώτα Λυκόπουλα που άρχισαν να παίζουν και να οργανώνονται σύμφωνα με τους κανόνες και τον τρόπο ζωής της Αγέλης του Σιονί που ανέθρεψε τον Μόγλη.Είναι ο χώρος που μαζευόμαστε και κάνουμε τις Συγκεντρώσεις ή ξεκινάμε για κάποιου είδους εξόρμηση στην πόλη ή την εξοχή για μία ή περισσότερες μέρες!


Είναι οι ενήλικοι που εθελοντικά δίνουν χρόνο, εργασία και δημιουργικότητα για να φέρουν το "μεγάλο έργο" σε πέρας! Το Επιτελείο αποτελείτε από τον Αρχηγό και τους Υπαρχηγούς. Όλοι εκπαιδεύονται επίσημα από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων για να είναι όσο το δυνατόν πιο καταρτισμένοι! Κερδίζουν από την αγάπη των παιδιών, το σεβασμό των γονιών και την προσωπική τους εξέλιξη.


Συχνά θα ακούσετε από τα Λυκόπουλα να φωνάζουν τους Ενήλικες Εθελοντές με περίεργα ονόματα όπως Μπαλού, Ράξα,  Μπαγκίρα, Σιρχάν και άλλα. Αυτά είναι τα Λυκοπουλικά ονόματα,  από το Βιβλίο της Ζούγκλας, και δίνονται στον καθένα με βάση τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του!

Υπάρχουν όμως και άλλα (όπως Σείριος, Ανδρομέδα, Αετός, Χαμαιλέων) τα λεγόμενα Προσκοπικά ονόματα που δίνονται είτε πάλι σε Ενήλικους Εθελοντές, είτε σε Ανιχνευτές Κοινότητας και είναι εμπνευσμένα από τη Φύση!

 Κάθε Αγέλη διαιρείτε σε 2-6 εξάδες. Οι εξάδες είναι οι μικρότερες ομάδες στις οποίες χωρίζεται η Αγέλη και αποτελούνται από 5-8 παιδιά. Τα Λυκόπουλα επιλέγουν δημοκρατικά τον Πρώτο και τον Δεύτερο εξάδας που συνήθως είναι τα Λυκόπουλα εκείνα που έχουν την περισσότερη εμπειρία και τον κατάλληλο χαρακτήρα και είναι ικανά να βοηθήσουν τις εξάδες τους σε ό, τι χρειαστούν!


Χαρακτηριστικά Πρώτου και Δεύτερου Εξάδας:
- είναι τα πιο τακτικά Λυκόπουλα
- τους έχουν όλοι εμπιστοσύνη
- είναι καλοί φίλοι με τα παιδιά της Εξάδας
- ξέρουν καλά την κραυγή και το τραγούδι της Εξάδας
- προσπαθούν περισσότερο απ' όλους να συμμετέχουν στη ζωή της Αγέλης και
- εμψυχώνουν την Εξάδα να κάνει το ίδιο
- έχουν πάρει το Πρώτο Αστέρι
- τηρούν πάντοτε το Νόμο και την Υπόσχεση


Τα ονόματα των εξάδων είναι εμπνευσμένα από τα χρώματα των λύκων:
Μαυριδεροί
Ασπριδεροί
Κοκκινωποί
Καφετιοί
Γκριζωποί
Πιτσιλωτοί
Σταχτιδεροί

Η κάθε εξάδα έχει και τη δική της "κραυγή" την οποία έχουνε γράψει τα Λυκόπουλα και την φωνάζουν κάθε φορά που τελειώνουν ένα Μεγάλο Παιχνίδι!

Η κάθε εξάδα έχει μέσα στην Αγέλη και την δική της γωνιά την οποία διακοσμεί όπως θέλει!


Το Επιτελείο εκπαιδεύεται να εντοπίζει και να ταξινομεί τους παιδαγωγικούς στόχους του έτους με βάση την αξιολόγηση της περσινής χρονιάς αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Λυκοπούλων της Αγέλης τους. Διαφορετικοί Στόχοι με βάση της ανάγκες ενσαρκώνονται κάθε μήνα μέσα από το Μηνιαίο Θέμα, τον Μύθο και τις δραστηριότητες!

Το Μηνιαίο Θέμα αποτελεί οδηγό αλλά και πηγή πρωτοτυπίας για τις δράσεις της Αγέλης Λυκοπούλων και διαμορφώνεται ανάλογα:
- με τις επιθυμίες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών,
- με την επικαιρότητα των πραγμάτων,
- με τις επικρατούσες συνθήκες και
- με τις υπάρχουσες δυνατότητες
πάντοτε με γνώμονα την κάλυψη των Ετήσιων Στόχων και μέσα στα πλαίσια των Αρχών και των Σκοπών του Προσκοπισμού.

 Η Μεθοδολογία μας είναι φτιαγμένη με βάση τις πιο μοντέρνες παιδαγωγικές αρχές και είναι αναγνωρισμένη παγκοσμίως εδώ και 110χρόνια. Και αυτό γίνεται με την συνεχή εξέλιξη της μέσα από τις ανάγκες κάθε εποχής! Βασίζεται στην "βιωματική εκπαίδευση" και γι αυτό όλα μέσα σε μια Αγέλη μαθαίνονται στην πράξη βοηθώντας τα Λυκόπουλα να αναπτύξουν τα ταλέντα και τις κλήσεις τους στην πράξη!
Η Υπόσχεση, ο Νόμος και το Ρητό


Η Υπόσχεση των Λυκόπουλων

Υπόσχομαι,
να είμαι πιστός στο Θεό και την Πατρίδα
να προσπαθώ με όλη μου την δύναμη
να βοηθώ τους γύρω μου
και να ζω με τον νόμο μαςΥΠΟΣΧΟΜΑΙ  – Όταν υπόσχεσαι να κάνεις κάτι, σημαίνει ότι θέλεις να το κάνεις, ακόμη και αν αυτό είναι πολύ δύσκολο και ότι θα βάλεις όλα σου τα δυνατά για να το καταφέρεις. Ένα λυκόπουλο κρατά την υπόσχεσή του γιατί θέλει να τον εμπιστεύονται και να το σέβονται οι άλλοι.ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΟ ΘΕΟ – Ο Θεός είναι ο δημιουργός των πάντων. Μας δίνει χαρά και ευτυχία για την ζωή και οφείλουμε να Τον ευχαριστούμε για αυτό. Μπορούμε να ευχαριστούμε το Θεό με την Προσευχή στην εκκλησία, στο σπίτι και οπουδήποτε αλλού γιατί ο Θεός βρίσκεται παντού. Αντιλαμβανόμαστε οτι ο Θεός δεν είναι ο ίδιος για όλους. Σεβόμαστε την άποψη και την πίστη όλων των ανθρώπων όπως θέλουμε να σέβονται και εκείνοι την δική μας.ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ – Η πατρίδα είναι ο τόπος που μεγαλώνουμε εμείς και οι προγονοί μας. Είναι εκεί που βρίσκονται συνήθως όσοι αγαπάμε περισσότερο και όσα την περιβάλλουν. Πρέπει να αγαπάμε την πατρίδα μας και ταυτόχρονα να σέβόμαστε και την πατρίδα και την καταγωγή όλων των άλλων ανθρώπων, όπως άλλωστε θέλουμε και εκείνοι να κάνουν.


ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΜΕ ΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΒΟΗΘΩ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΟΥ - Σαν Λυκόπουλα καταλαβαίνουμε ότι και εμείς, όπως όλοι, είμααστε μέρος του ίδιου συνόλου, ενός συμβιωτικού κύκλου που όλοι επηρεάζουν όλους. Η ευτυχία η δικιά μου εξαρτάται και από την ευτυχία όλου του συνόλου. Γι' αυτό όπως σεβόμαστε και φροντίζουμε εμάς σε ατομικό επίπεδο, σεβόμαστε και φροντίζουμε για τους γύρω μας με όλη μας τη δύναμη.


ΚΑΙ ΝΑ ΖΩ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΑΣ – Όπως και στο μέλλον, ως ολοκληρωμένοι πολίτες, έτσι και τώρα ως παιδιά και πιο συγκεκριμένα ως λυκόπουλα πρέπει να ξέρουμε να ακολουθούμε κάποιους νόμους. Ο Νόμος των Λυκοπούλων μας βοηθάει να γίνουμε ολοκληρωμένοι και άρα ευτυχισμένοι άνθρωποι.


Ο Νόμος των Λυκόπουλων

Το Λυκόπουλο είναι υπάκουο,
φροντίζει για τους άλλους
όπως και για τον εαυτό του
και κάνει κάθε μέρα μια καλή πράξη


ΤΟ ΛΥΚΟΠΟΥΛΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΚΟΥΟ – Το λυκόπουλο ακούει και σέβεται τους μεγαλύτερούς του και όπου διαφωνεί εκφράζει την γνώμη του θέλοντας να εκφραστεί, να ακούσει και να μάθει. Στην Αγέλη το λυκόπουλο είναι υπάκουο στον Ακέλα και στους Γερόλυκούς του, αλλά και στον πρώτο και δεύτερο της εξάδας του.

ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ – Όπως νιώθεις και είσαι κάτι το ξεχωριστό και ιδιαίτερο στους γύρω σου, στην οικογένεια και τους φίλους σου, έτσι πρέπει να συμπεριφερόμαστε και στους υπόλοιπους, που είναι εξίσου σημαντικοί και ξεχωριστοί, ο καθένας με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο.

ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΡΑΞΗ – Όλοι χρειάζονται την βοήθειά μας όπως χρειαζόμαστε και εμείς τη δική τους αρκετά συχνά. Έτσι βοηθούμε στο σπίτι, στο σχολείο και οποιονδήποτε συνάνθρωπό μας όποτε μας δοθεί η ευκαιρία. Μια καλή πράξη όμως παύει να ισχύει όταν καυχηθούμε για αυτή ή ζητήσουμε αμοιβή για να την κάνουμε. Το μυστικό είναι να παρακολουθείς τους γύρω σου καθημερινά και να προσέξεις που χρειάζονται βοήθεια και να τους την προσφέρεις χωρίς να σου ζητηθεί, προσφέροντάς τους έτσι μια μικρή ευχάριστη έκπληξη!

Το Ρητό των Λυκοπούλων
Πάντα πρόθυμος για το καλό!!!
(γι' αυτό οι Γερόλυκοι φωνάζουν Πάντα-Πάντα-Πάντα)
 Η Στολή μας
Λειτουργικότητα:
- Οπτική επαφή με τα Λυκόπουλα σε περιπάτους στην πόλη και γενικότερα στις εκδρομές
- Ανθεκτικότητα στις εκδρομές (δεν σκίζεται το ίδιο εύκολα με τα καθημερινά μας ρούχα)
- Αξιολόγηση της προσπάθειας του Λυκοπούλου με τα σήματα που κερδίζει είτε από την προσπάθειά του μέσα στην Αγέλη, είτε από τις Ερασιτεχνικές Ασχολίες με τις οποίες ασχολείται κατά καιρούςΗ Λυκοπουλική στολή αποτελείται από τα εξής:
1. Πράσινο καπέλο
2. Μαντίλι και κρίκο
3. Λυκοπουλικό πουκάμισο
4. Προσκοπικό σορτς-παντελόνιΤα Σήματα

 

1.Υπόσχεση(αριστερή τσέπη)
2.Ταινία Χειρίδος - Συστήματος(Αριστερό μπράτσο-Πάνω)
3.Θηραιός Περιφέρειας(Αριστερό μπράτσο-Κάτω)
4.Α' και Β' Αστέρι(Δεξιά Τσέπη)
5.Σήμα Πρώτου και Δεύτερου(Πάνω από τη Δεξιά Τσέπη)
6.Χρυσός Λύκος(Πάνω από Το Σήμα 1ου και 2ου)
7.Διεθνές Προσκοπικό Έμβλημα(Δεξιό μπράτσο-Πάνω)
8.Σήματα Ερασιτεχνικών Ασχολιών(Δεξιό μπράτσο-Κάτω)


Το πουκάμισο του κάθε Λυκοπούλου έχει κάποια συγκεκριμένα "σταθερά" σήματα που ισχύουν για όλα τα πουκάμισα από του Λυκοπούλου μέχρι του Ενήλικου Στελέχους και αυτά είναι:

- Το σήμα του Παγκόσμιου Προσκοπισμού
- ο Θυρεός της Περιφέρειας
- η Ταινία Χειρίδος του κάθε Συστήματος

Σήματα για την πορεία του Λυκοπούλου στην Αγέλη:
- Υπόσχεση: δίνεται όταν το Λυκόπουλο είναι έτοιμο/κατανοεί και το ζητήσει να υποσχεθεί.
- 1ο Αστέρι: Αφού το Λυκόπουλο δώσει την Υπόσχεσή του, με την ενεργή συμμετοχή του 3 συνεχόμενους μήνες στην Αγέλη ή σε μια Κατασκήνωση.
- 2ο Αστέρι: Αφού το Λυκόπουλο πάρει το 1ο του Αστέρι, με την ενεργή συμμετοχή του 6 συνεχόμενους μήνες στην Αγέλη ή σε μια Κατασκήνωση.
- Χρυσός Λύκος: Αφού το Λυκόπουλο πάρει το 2ο του Αστέρι, έχει κάνει από μια Ερασιτεχνική Ασχολία του κάθε Τομέα και μένουν 6μήνες πριν την Ανάβασή του στην Ομάδα Προσκόπων.

Σήματα από τους 5 Τομείς ενδιαφερόντων(Ερασιτεχνικές Ασχολίες)
- Πνευματικής Καλλιέργειας: με 3 Ερασιτεχνικές Ασχολίες του τομέα.
- Ζωής Υπαίθρου: με 3 Ερασιτεχνικές Ασχολίες του τομέα.
- Σωματικής Αγωγής: με 3 Ερασιτεχνικές Ασχολίες του τομέα.
- Τεχνικών Δεξιοτήτων: με 3 Ερασιτεχνικές Ασχολίες του τομέα.
- Κοινωνικής Συνεργασίας: με 3 Ερασιτεχνικές Ασχολίες του τομέα.
- Ειδική Ερασιτεχνική Ασχολία Προστασίας του Περιβάλλοντος: Κάνοντας τη συγκεκριμένη Ε.Α.
- Ειδική Ερασιτεχνική Ασχολία της Πολιτισμικής Κληρονομιάς: Κάνοντας τη συγκεκριμένη Ε.Α.
- Ειδική Ερασιτεχνική Ασχολία του Φίλου της Ζωής:  Κάνοντας τη συγκεκριμένη Ε.Α.